Datakwaliteit. Eerst een waarheid creëren, dan een nieuwe betekenis eraan geven.

Data is een van de meest geciteerde producten die organisaties een concurrentievoordeel geeft. Data Science, Business Intelligence en Data Warehousing zijn expertisegebieden die waarde uit data kunnen creëren, mits dat de datakwaliteit goed wordt gemanaged.
Datakwaliteitsmanagement heeft uiteindelijk maar één doel, en dat is dat de gegevens "waar" genoeg zijn om er een doelgerichte betekenis aan te geven. In dit perspectief is de "waarheid" dat de data de juiste inhoud heeft om betekenis uit die data te halen. Aan de data wordt betekenis gegeven vanaf het moment dat de data worden aangemaakt, tot het moment dat data worden gearchiveerd of verwijderd.
Het managen van de kwaliteit is een proces dat begint met de juiste mensen de juiste beslissingen te laten nemen over de benodigde kwaliteit. Die besluitvormende mensen bevinden zich niet in Business Intelligence Competente-Centra (BICC), of Data Warehousing-afdelingen, noch in DevOps-teams. Die beslissers moeten in plaats daarvan gevonden worden bij de gebruikers van de dataproducten, en deze beslissers moeten operationeel gesteund worden door experts op het gebied van datakwaliteit.
Het vereist kennis over kwaliteitsmanagement, het eindproduct (inclusief waarom het moet worden gemaakt) en enige basis over hoe data werkt. Sommige organisaties kiezen voor Data-Stewards, terwijl andere organisaties er baat bij hebben om de rol onderdeel te laten zijn van een andere bestaande functie. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe de rol heet, als de persoon maar de verantwoordelijkheid en kennis heeft over;
- Het einddoel van het informatieproduct.
- Het managen van de kwaliteit van het informatieproduct.
- De mogelijkheden van potentiële vervolgvraagstukken, ofwel wat wil men er in de toekomst mee (kunnen) doen.
Organisaties hebben vaak mensen rondlopen die aan één, twee, of zelfs alle drie van deze vereisten voldoen. Het komt echter zelden voor dat iemand, die ook de benodigde kennis heeft, verantwoordelijk is voor het managen van de data.
Om een goede datamanagementcapaciteit te creëren, is het essentieel om te beginnen met het operationaliseren van data governance. Zodra data governance eenmaal geoperationaliseerd is, kan datakwaliteitsmanagement, procesmatig worden georganiseerd. Hierbij kunnen de verantwoordelijke mensen met de juiste belanghebbenden praten om de vereisten voor waarheidsgetrouwe gegevens vast te stellen, voordat nieuwe betekenissen aan de data worden gegeven.
Sereres Consultancy B.V. biedt volledige implementatiebegeleiding van het operationaliseren van Data Governance tot het implementeren van datakwaliteitsmanagementprocessen. Trainingen, workshops of complete implementatiebegeleidingen zijn allemaal bespreekbaar.
Neem gerust contact met ons op voor een verkennend gesprek om te kijken of het aansluit bij uw wensen.